Znižovanie dlhu za nájomné pomáha riešiť inštitút osobitného príjemcu

13.04.2010 Prešov

Prešov 13. apríla (TASR) – Zavedenie inštitútu osobitného príjemcu (IOP) pomohlo v minulom roku viacerým rodinám v Prešove čiastočne splatiť staré dlhy za nájomné v mestských bytoch a rovnako zlepšuje ich platobnú disciplínu.
Vyplýva to z údajov, ktoré TASR poskytol sociálny odbor prešovskej radnice.
Do tohto systému boli začlenené predovšetkým rodiny z marginalizovaných rómskych komunít, ktoré žijú v lokalitách Stará Tehelňa a Podhrádok. Zákon umožňuje mestu ako osobitnému príjemcovi hospodáriť s finančnými prostriedkami neplatičov, ktoré prichádzajú na účet radnice. Podľa osobitného príjemcu MsÚ v Prešove Jozefa Ondrejčeka z týchto prostriedkov, ktoré rodiny dostávajú ako dávku v hmotnej núdzi, vyčleňujú časť peňazí na zaplatenie dlhu, nájomného, ale i na vyrovnanie dlhov za vývoz odpadu a pomáhajú občanom efektívne hospodáriť s peňažnými dávkami.
V roku 2009 spravoval IOP dávky v hmotnej núdzi a ďalších príspevkov v celkovej výške 44.135 eur. Na základe odporúčania Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny bolo do tohto inštitútu zaradených 17 rodín s celkovým počtom 67 osôb.
Dlh na nájomnom u týchto občanov predstavoval v januári minulého roka 43.670 eur. Z toho v priebehu 12 mesiacov neplatiči odviedli do mestskej kasy 3139 eur. Okrem toho uhradili nájomné 15.320 eur, čo podľa Ondrejčeka svedčí aj o zlepšení platobnej disciplíny. Súčasne zaplatili aj 2022 eur, ktoré dlžili za odpad.
\"IOP má priaznivý dopad na správanie týchto občanov, zlepšuje sa hospodárenie s dávkami v prospech rodiny a v neposlednom rade sa eliminuje aj vplyv úžerníkov. Od mája 2007, kedy bol inštitút zavedený do praxe, sa podarilo dvom rodinám splatiť dlhy na nájomnom a dve rodiny uhradili vysoké nedoplatky za elektrinu, \" dodal Ondrejček.
Podľa oficiálnych štatistík od zavedenia IOP rodiny zaradené do tohto systému zaplatili nájomné 37.129 eur a splatili staré dlhy za nájomné a odpad vo výške 13.471 eur.
\"Jednoznačne môžeme povedať, že dodnes sme celkove obdržali 50.600 eur. To je čiastka, ktorú by mesto bez uplatňovania tohto inštitútu nedostalo. Zároveň majú tie rodiny istotu, že neprídu o strechu nad hlavou, \" povedal Ondrejček. Ďalšou výhodou je, že pri plnení si povinností majú možnosť od štátu získať príspevok na bývanie.
Podľa primátora Prešova Pavla Hagyariho okrem IOP pri riešení problémov s neplatičmi uplatňujú aj iné nástroje. Jedným z nich je projekt malých obecných služieb, na základe ktorého v spolupráci s úradom práce dokážu výkon verejnoprospešných činností nasmerovať práve do týchto lokalít.
Ďalším krokom je krátkodobý prenájom bytov vo vlastníctve mesta na Starej Tehelni v súlade s novým VZN. Byty v tejto lokalite prideľujú na dobu určitú a predĺženie nájmu je možné len v prípade dodržania platobnej disciplíny. Podľa Hagyariho to nájomníkov núti k väčšej zodpovednosti pri plnení si povinností.
 

Vyberte región